تاریخ : یکشنبه, ۲ آذر , ۱۴۰۴ Sunday, 23 November , 2025
اول آذر، سالروز تولد صدایی از دل کویر

ایرج بسطامی؛ آواز بم که هنوز در «گل‌پونه‌ها» می‌بارد

  • کد خبر : 15697
  • 01 آذر 1404 - 10:31
ایرج بسطامی؛ آواز بم که هنوز در «گل‌پونه‌ها» می‌بارد

هر سال با رسیدن اول آذر، تقویم موسیقی ایران به نامی می‌رسد که بوی کویر خیس از باران می‌دهد؛ زنده‌یاد ایرج بسطامی. خواننده‌ای که در سکوت بم قد کشید، در مکتب آواز شجریان پخته شد و در پنجم دی ۱۳۸۲، همراه با شهرش زیر آوار زمین‌لرزه خاموش شد؛ صدایی که هنوز برای خیلی‌ها، تصویر غم و وقار در یک قاب است.

به گزارش طلوع ارگ به نقل از روزنامه هفت صبح، ایرج یا همان حشمت‌الله بسطامی، اول آذر ۱۳۳۶ در خانواده‌ای به دنیا آمد که موسیقی برای‌شان جزئی از هوا بود؛ پدر، پدربزرگ و عمو، هرکدام دستی در آواز و ساز داشتند و از کودکی که گوشش با تحریر و دستگاه آشنا ‌شد، آرام‌آرام مسیر آینده‌اش را پیدا کرد. بم در آن سال‌ها شهری بود با نخلستان‌ها، بادهای گرم و مجالس موسیقی خانگی؛ جایی که در آن، هنرمند شدن رؤیایی دور از دسترس به نظر می‌رسید، با این حال خانواده بسطامی به استعداد فرزندشان بها دادند.

نخستین مدرسه موسیقی او، همان حیاط خانه و صدای ساز بزرگ‌ترها بود، بعد نوبت به یادگیری ردیف‌ها در کنار پدر و عمو رسید.این پشتوانه خانوادگی سبب شد ایرج در همان نوجوانی، روی صحنه‌های کوچک محلی بایستد؛ اجرا در جمع‌های محدود بم، برنامه‌های رادیو و تلویزیون محلی و تجربه‌هایی که آرام، اعتمادبه‌نفس خواننده جوان را بالا برد و او را به فکر سفری جدی‌تر انداخت؛ سفری به مرکز موسیقی آن روزها: تهران.

سال‌ها بعد، بسطامی با کمک یکی از نوازندگان شناخته‌شده کرمان، راهش به کلاس‌های آواز محمدرضا شجریان باز شد. مسیر بم تا تهران کوتاه نبود، امکانات سفر هم ساده به دست نمی‌آمد، با این حال او هر هفته با شوق شاگردی در محضر استادی که دوستش داشت، این راه را طی کرد. همین رفت‌وآمدهای خسته‌کننده، بخشی از افسانه شخصی ایرج را می‌سازد؛ هنرمندی که برای یادگیری، ریسک زندگی در دو شهر را پذیرفت و ردیف را با تمام جزئیاتش در ذهن نشاند.

لینک کوتاه : https://toluearg.ir/?p=15697

ثبت دیدگاه

انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.