افزونه جلالی را نصب کنید. Thursday, 21 November , 2024

مراکز سراج، مأمنی برای تسکین آلام روحی و روانی

  • کد خبر : 14708
  • 20 آبان 1403 - 11:03
مراکز سراج، مأمنی برای تسکین آلام روحی و روانی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بم گفت: افتتاح مراکز سراج، گامی به سوی کاهش آسیب‌های روانی و اجتماعی است که در این مرکز سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران و خانواده ارتقا می‌یابد.

به گزارش طلوع ارگ به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا مقدمی با اشاره به اهمیت توجه به آسیب‌های روانی و اجتماعی و فعالیت مراکز سراج در شهرستان بم اظهار کرد: مرکز خدمات سلامت روانی ـ اجتماعی با هدف ارتقاء کمی و کیفی ارائه خدمات سلامت روانی ـ اجتماعی مبتنی بر اصول و ارزش‌های انسانی ـ اسلامی و با هدف نهادینه‌سازی آن در جامعه ایجاد شده است.

وی افزود: استقرار این مرکز به تکمیل چرخه خدمات سلامت روانی و نیز کاهش آسیب‌های اجتماعی مرتبط و افزایش رضایت مراجعان، بیماران و خانواده آنان کمک می‌کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بم ادامه داد: مراکز سراج که مخفف مرکز سلامت روانی اجتماعی است، مراکزی هستند که به ازای هر ۳۰۰ هزار نفر جمعیت تحت پوشش دانشگاه راه‌اندازی و به ارائه خدمات رایگان سلامت روانی–اجتماعی به بیماران روانپزشکی و ارجاع شده به این مراکز می پردارند.

وی اضافه کرد: خدمات این مرکز در بخش‌های اجتماعی، مردم پایه و مبتنی بر اقدامات بین بخشی طراحی شده و این مراکز بر اساس اسناد بالادستی طراحی شده و توسعه می‌یابد.

مقدمی بیان کرد: سیاست‌های کلی سلامت کشور ابلاغی مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه‌ای ( مدظله العالی) خصوصا بند(۳ ) مبنی بر «ارتقاء سلامت روانی جامعه با ترویج سبک زندگی اسلامی – ایرانی، تحکیم بنیان خانواده، رفع موانع تنش آفرین در زندگی فردی و اجتماعی، ترویج آموزش‌های اخلاقی و معنوی و ارتقاء شاخص‌های سلامت  روانی» است.

وی به ارکان سه‌گانه اجرایی اشاره کرد و گفت: بعد از همایش تجلیل از دستاوردها و تکریم فعالان حوزه بهداشت در ۲۷ مهرماه ۱۴۰۲ با تصریح رئیس جمهور شهید دکتر رئیسی و تاکید مقام وزارت بهداشت بر توسعه ۱۰۰ واحدی مراکز سراج در سطح دانشگاه‌های علوم پزشکی، در برخی دانشگاه‌ها راه‌اندازی شد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بم افزود: مرکز سراج بم نیز با پشتیبانی و حمایت دکتر صدیقی ریاست دانشگاه علوم پزشکی و پیگیری گروه سلامت روانی – اجتماعی دانشگاه جانمایی و تجهیز و اردیبهشت ماه امسال افتتاح شد.

وی بیان کرد: این مرکز ارجاع پذیر بوده و از نهادهایی همچون آموزش و پرورش، بهزیستی، کمیته امداد، بیمارستان‌ها و مراکز جامع سلامت شهرستان و همچنین خانه‌های مشارکت مردم در سلامت ارجاع می‌پذیرد و تاکنون ۱۱۰ پرونده در این مرکز فعال بوده و خدمت می‌گیرند.

همچنین فاطمه جلایر دکترای روانشناسی سلامت در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: اهمیت توجه به سلامت روان و فراهم کردن بسترهای حمایتی برای افراد در معرض خطر، امری ضروری است.

وی در ادامه اظهار کرد: آسیب اجتماعی مجموعه‌ای از ناهنجاری‌هایی است که در جامعه وجود دارد و می‌تواند رنج‌ها و چالش‌های جسمی، روانی و اجتماعی بر فرد وارد کند و با توجه به پیامدهای نامطلوبش باعث می‌شوند جامعه دچار به هم ریختگی و آشفتگی شود.

وی ضمن تاکید بر لزوم استفاده از تمام راهکارها و نیروهای متخصص برای کاستن مضرات و آسیب‌های اجتماعی بیان کرد: در مرکز روانشناسی سراج، روانپزشک برای تمامی بیماران  ویزیت رایگان انجام می‌‎دهد و تا زمان بهبودی مراجعان، مرتبا با آنها تماس گرفته می‌شود.

جلایر افزود: روانشناسی یکی از مهمترین کارهایی است که در مرکز صورت می‌گیرد و آموزش به بیماران و خانواده آنها داده می‌شود و در روزهای مشخصی در هفته خانواده درمانی و گروه‌درمانی داریم و علاوه بر این اگر خانواده‌ای از شهر دور مراجعه می‌کند، آموزش‌های جداگانه به آنها داده می‌شود.

وی به فعالیت‌های مددکاری مرکز و کمک‌های مالی و پیگیری اشتغال بیماران بعد از بهبودی اشاره کرد و گفت: در زمینه درمان بیماری جسمی مراجعان نیز فعالیت داریم و در راستای پیشگیری از خودکشی نیز کار می‌کنیم.

این دکترای روانشناسی سلامت گفت: حدود ۴۶ درصد از مراجعان به ما گروه ۱۰ تا ۱۸سال هستند و ۴۴ درصد افراد تا سن ۳۰ سال هستند و ۹۰ درصد مراجعان در برابر بیماری مقاومت می‌کنند.

وی افزود: اکثر بیماران مقاوم ،یعنی بیمارانی که از مراکز بهداشت وپزشک عمومی تشخیص می‌دهند که به درمان ساده نیاز ندارند باید به یک مراکز بالاتر مثل بیمارستان ارجاع داده‌شوند تا بستری شوند.

جلایر با اشاره به اینکه بیشترین مورد مراجعه در ماه‌های اخیر مربوط به افسردگی بوده، گفت: بعد از مراجعه بیماران، علت‌یابی انجام می‎شود و با توجه به نقش موارد مختلف، مداخله درمانی همراه با خانواده‌درمانی صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به طرح مقابله با خودکشی در مرکز روانشناسی سراج اظهار کرد: خودکشی یکی از معضلات جدی اجتماعی و روانی است که به دلایل مختلفی از جمله افسردگی، اضطراب، مشکلات اقتصادی و اجتماعی و احساس تنهایی رخ می‌دهد.

این دکترای روانشناسی سلامت بیان کرد: این پدیده نه تنها بر فرد آسیب‌دیده تاثیر می‌گذارد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و پیشگیری از خودکشی نیازمند آگاهی، حمایت اجتماعی و درمان مناسب است.

وی ادامه داد: گفت‌وگو درباره احساسات و مشکلات، مراجعه به مشاوران و روانشناسان، و ایجاد شبکه‌های حمایتی می‌تواند به کاهش این معضل کمک کند و اهمیت توجه به سلامت روان و فراهم کردن بسترهای حمایتی برای افراد در معرض خطر، امری ضروری است.

دکتر جلایر با بیان اینکه روش‌های پیشگیری از خودکشی تعیین شده است، در ادامه تصریح کرد: ما با دو نسل متفاوت در ارتباط هستیم. در دهه ۵۰ یا ۶۰ احترام خیلی مهم بود چراکه اقتدار در سبک فرزندپروری بود ولی در حال حاضر سبک فرزندپروری افراط و تفریط شده یا سهل انگاری می‌شود یا سختگیری.

وی افزود: خانوادها باید توجه داشته باشند که با بی‌توجهی یا با محبت زیاد نمی‌توانند در تربیت موفق باشند و نیاز است والدین باید بر روی خودشان کار کنند.

یکی از بیماران مرکز سراج که متولد ۸۰ بود و اقدام به خوکشی داشت، در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: بعد از مراجعه به پزشک سه مرتبه در بیمارستان بستری شدم و هیچ امیدی برای زندگی نداشتم و تنها مرگ را راهکار می‌دانستم، اما بعد از ارجاع به مرکز سراج، امید پیدا کردم و نه تنها حالم بسیار خوب شد، بلکه اشتغال هم برایم ایجاد کردند.

وی خطاب به کسانی که مشکلات روحی و روانی دارند و به پزشک مراجعه نمی‌کنند، گفت: بیماری اعصاب هم همانند دیگر بیماری‌هاست که باید معالجه شود و مراکز سراج مشاوره بسیار خوبی برای درمان دارند و در کنار بیماران اعصاب هستند.

لینک کوتاه : https://toluearg.ir/?p=14708

ثبت دیدگاه

انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.