هفته نامه طلوع بم در شماره ۱۸۶ خود نوشت:عضو هیات مدیره انجمن ملی خرمای ایران و کرمان ضمن پاسخ به اظهارات اخیر حبیب ا… نیکزادیپناه نماینده مردم شهرستانهای شرق استان کرمان (بم، ریگان، فهرج، نرماشیر) و تکذیب سخنان وی در مورد انجمن خرما، شرایط بازار خرما و دلایل افزایش قیمت خرما را تشریح کرد.
محمد حسین اکبری در گفتوگو با هفتهنامه طلوع بم با اشاره به سخنان نماینده شرق استان کرمان در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در تاریخ سی و یکم خرداد در استانداری کرمان گفت: آقای نیکزادی در این جلسه که بنده نیز حضور داشتم با اشاره به خرید حمایتی خرما توسط تعاونی روستایی گفتند که بعد از ورود تعاونی روستایی به بازار خرما، سردخانه ها خالی شدند و انجمن خرما در مقابل من ایستاد و علیه من سخنرانی و جوسازی کردند.
انجمن خرما یک نهاد مشورتی است
عضو هیات مدیره انجمن ملی خرما ایران افزود: بنده این سخنان آقای نیکزادی را تکذیب میکنم؛ چرا که هیچ مقام رسمی در انجمن خرما علیه ایشان جوسازی و سخنرانی و انجمن در مقابل ایشان ایستادگی نکرده است و اگر ایشان در این خصوص موردی سراغ دارند به ما بگویند تا ما پاسخ دهیم.
اکبری با بیان اینکه معنی ایستادگی یعنی مقابله و بازدارندگی، ادامه داد: انجمن خرما صرفا یک نهاد مشورتی و به عبارت بهتر بازوی مشورتی دولت و فعالان بازار خرما از باغداران گرفته تا صادرکنندگان است که هدف آن صرفا اعلام نظرات کارشناسی شده در خصوص بازار خرما و ارتقای رونق و کیفیت تولید، عرضه و صادرات خرما و فرآوردههای جنبی آن است و اساسا هیچ گونه ابزاری جهت اعمال تصمیمات خود بر دولت یا کشاورزان یا نمایندگان مجلس ندارد.
وی با اشاره به این سخن آقای نیکزادیپناه که “انجمن خرما هیچ فعالیتی در منطقه ندارد” تصریح کرد: بنظرم این یک گل به خودی است که در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی یک ادعای خلاف واقع علیه یک نهاد مشورتی عنوان شود چراکه این نهاد بخش خصوصی همیشه همراه و یاور بخش دولتی بوده و عملکرد آن در رشد و ارتقای کیفی بازار تولید و عرضه و فراوری خرما مثمر ثمر بوده است.
اکبری افزود: از آقای نیکزادی خواهش میکنیم اول شرح وظایف انجمن را مطالعه و فعالیتهای صورت گرفته را بررسی کنند و سپس بفرمایند انجمن خرما کدام مسئولیت را انجام نداده است!
رییس دفتر بم اتاق بازرگانی استان کرمان با بیان اینکه گزارش مبسوط فعالیتهای انجمن زمان بیشتری میطلبد، اظهار کرد امیدواریم آقای نیکزادی بجای موضعگیری و بیان صحبتهای ناصحیح برخی افراد، به انجمن خرما تشریف بیاورند تا از نزدیک در خدمت ایشان بوده و گزارشی از آنچه را که عمل کرده ایم را برای ایشان ارائه دهیم. وی برگزاری تورهای داخلی و خارجی جهت بازدید از وضعیت نخلستانها و صنایع بستبندی و تبدیلی فعالان بازار خرما در داخل و خارج از کشور، تور بازدید از نمایشگاههای صنایع غذایی در داخل و خارج از کشور برای اعضا از جمله بازدید از کارخانه ساخت ماشینآلات بستهبندی در ایتالیا و سفارش خرید ماشینآلات مدرن بستهبندی خرمای مضافتی، اجرای کلاسهای آموزشی مختلف برای نخلداران، سردخانهداران و صادرکنندگان، انتشار نشریه تخصصی و سراسری خرما در سطح کشور، انعقاد تفاهمنامه با وزارت جهادکشاورزی، دانشگاه امام صادق(ع)، اتاق بازرگانی ایران-عمان و بسیج دانشآموزی، فعالیتهای ترویجی و رسانهای و تلاش برای بهبود و افزایش فرهنگ استفاده از خرما در بین هموطنان، برگزاری دهها جلسه با مدیران محلی، استانی و کشوری برای پیگیری و رسیدگی به مشکلات باغداران، صادرکنندگان و فعالان صنایع بستهبندی و جنبی خرما و برگزاری صدها ساعت جلسات کارشناسی و راهبردی جهت بیان نظرات مشورتی به بخش دولتی و کشاورزان و فعالان بازار خرما را از جمله اقدامات مهم انجمن ملی خرما در سال گذشته در سطح استان کرمان و شرق استان برشمرد.
وی تاکید کرد: اگر امروز با توجه به حجم بالای فعالیتهای انجمن ملی خرما در منطقه شاهدیم که مشکلات زیادی وجود دارد، ناشی از این است که نظرات انجمن در مراجع تصمیمگیر دولتی لحاظ نمیشود و انجمن هیچگونه ابزار اجرایی برای پیشبرد اهداف خود در جهت کاهش مشکلات فعلی ندارد و حتی برخی وزارتخانهها نیز به تعهدات و تفاهمنامههایی که با انجمن امضا کردهاند؛ پایبند نبودهاند.
افزایش نرخ ارز، مهمترین عامل بالا رفتن قیمت خرما
در بخش دیگری از این گفتوگو آقای اکبری در پاسخ به سوال طلوع بم در خصوص دلایل افزایش قیمت خرما گفت: در خصوص طرح خرید حمایتی خرما توسط تعاونی روستایی که مانور تبلیغاتی زیادی روی آن انجام شد، انجمن صرفا نظر مشورتی خود را اعلام کرد و نظر انجمن خرما نیز مثل همیشه همین بوده است که با ورود دولت به قیمتگذاری خرما مخالفت کرده چراکه رابطه عرضه و تقاضا بهم خورده و آسیب های متعدد آن در میان مدت و بلند مدت گریبان باغداران، فعالان و صادرکنندگان را خواهد گرفت.
رییس اتحادیه سردخانه داران بم، نرماشیر، فهرج و ریگان با اشاره به اینکه طبق آمار اتحادیه باربریهای شرق استان کرمان (تصویر موجود در متن گزارش) از ابتدای شهریور تا ابتدای دی سال گذشته بیش از ۷۰ هزار تن خرما از منطقه فقط به بازار داخلی ارسال شده و در دی ماه حدود ۲۵ درصد کاهش بارگیری ناشی از اعلام خبر خرید حمایتی دولتی را شاهد بودهایم و کاهش عرضه یعنی افزایش قیمت در آینده به شرط “تحریک تقاضا”.
اکبری تاکید کرد: اما آنچه که تقاضا را تحریک کرد، خرید حمایتی نبود بلکه افزایش نرخ ارز در ماههای بهمن و اسفند تا خرداد ۹۷ بود که صادرکنندگان را به سرعت روانه بازار خرید کرد؛ چراکه با افزایش نرخ ارز صادرات برای فعالان این بخش توجیه خوبی داشت و همین موضوع باعث شد تقریبا ۱۰۰ هزار تن خرمای مانده در سردخانههای شرق استان تا خرداد ۹۷ بارگیری و به فروش برود و این مهمترین عامل در تحریک تقاضا و افزایش قیمت خرما در سال ۹۷ محسوب میشود نه خرید حمایتی تعاونی روستایی چراکه از مجموع ۱۶۷ هزار تن خرمای بارگیری شده از شهریور سال گذشته، دولت فقط ۷ هزار تن آن را آنهم با قیمتی کمتر از قیمت فعلی خریداری کرد. این حجم کم که معادل ۴ درصد کل خرمای بارگیری شده است؛ به هیچ عنوان قادر به تحریک تقاضا و افزایش قیمت نبود.
این کارشناس و فعال بازار خرما اضافه کرد: همانطور که گفته شد مهمترین عامل افزایش قیمت خرما رشد ۱۰ درصدی صادرات خرمای بم نسبت به سال گذشته ناشی از افزایش نرخ ارز بود اما عواملی چون رشد تقاضای داخلی در آستانه ماه مبارک رمضان و بالا رفتن قیمت خرمای کلیته در سایر نقاط کشور (که از اقلام صادراتی است) و کشش صادرکنندگان به سمت خرمای مضافتی بم نیز از جمله عوامل تاثیرگذار بر افزایش قیمت خرما در سالجاری است.
لزوم نظارت و بازرسی دقیق در طرح خریدهای حمایتی
آقای اکبری گفت: دخالت دولت و ورود آن به بازار و تعیین نرخ، علاوه بر آسیبهای متعددی که در میان مدت و بلند مدت بر بازار میگذارد، احتمال وجود تخلفات را نیز بالا میبرد؛ در نتیجه این طرحها باید به طور جدی توسط نهادهای نظارتی پیگیری شوند. در طرح خرید حمایتی خرمای بم دولت ۵۰ میلیارد تومان از سرمایه ملی را صرف خرید خرما کرده و حالا مسئولین و متولیان این موضوع باید گزارش دهند که چه میزان از خرمای خریداری شده توسط دولت، فروخته شده و به گردش اقتصادی درآمده و وارد بازار و جیب مردم شده و چه میزان هم در سردخانههای پایتخت انبار شده و دولت موفق به فروش آن نشده است.
وی در پایان چنین اظهار کرد که از تمامی کسانیکه قصد خدمت به مردم را دارند؛ ملتمسانه خواهش میکنم که در جهت حمایت از انجمن خرما قدم بردارند چراکه حمایت از این انجمن یعنی حمایت از کشاورزان، فعالان صنعت خرما و صادرکنندگان و حالا که مدیریت انجمن ملی خرما به استان کرمان واگذار شده فرصت خوبی است برای رشد و توسعه اقتصاد کشاورزی منطقه و هرگونه تضعیف انجمن یعنی گل به خودی!