مدیران سیاسی و فعالان سیاسی و مسئولان باید بدانند که هر سخنی که میگویند و هر عملی که انجام میدهند، مهمتر از آن سخن و عمل، برداشت مردم از آن است. یعنی آنها باید به تبعات و اثری که عملکرد آنها بر ذهن و ناخودآگاه جامعه میگذارد واقف باشند. متاسفانه نادیده گرفتن همین موضوع توسط سیاستمداران و برخی مسئولین در سالهای اخیر موجب فاصله گرفتن مردم از آنها شده است.
بهرحال؛ این وجه مهم و حساس اجتماعی هیچ ربطی به موضوع بومی یا غیربومی بودن یک مدیر و لزوم شایستهسالاری برای انتخاب مدیران و فرمانداران ندارد. بله بم فرماندار غیربومی نیز زیاد داشته است و اتفاقا برخی از آنها مدیران شایستهای بودند و در میان مردم بم نیز همچنان به نیکی از آنها یاد میشود.
ما معتقدیم که به دلایلی، در بیست سال گذشته اتفاقاتی افتاده که متاسفانه موجب بوجود آمدن شکاف عمیقی بین مردم بم و جیرفت (شرق و جنوب) و تشدید شکاف منطقهگرایی و همچنین گریز از مرکز استان شده است. مجال ذکر دلایل و ریشههای بوجود آمدن این شکاف و بحث تفصیلی درخصوص آن نیست فقط کوتاه بگوییم دلیل اصلی به وجود آمدن این شکاف خود سیاستگذاران و سیاستمداران و نمایندگان و مسئولان هستند نه مردم. آنها مردم را خصوصا مردم بم را نسبت به مردم خوب و نجیب جیرفت و جنوب و اتفاقاتی که در جنوب استان رخ میدهد بیش از اندازه حساس کردهاند. حال آنکه بلحاظ تاریخی و اجتماعی سالها و قرنها مردم باهم و در کنارهم زندگی کردهاند و جنوب در دل و قلب بم بوده و اصلا بخشی از جغرافیای سیاسی بم محسوب میشده است.
در این شکافی که در این بیست سال شکل گرفته و سال به سال عمیقترش کردهاند؛ مردم بم خود را در جایگاه مظلوم و کسی که حقاش پایمال شده میبینند. کار به درست یا غلط بودن چنین احساسی نداریم اما چنین حسی در ضمیر مردم بم تا اطلاع ثانوی وجود دارد و هست. راهکار از بین بردن این شکاف و این احساس تبعیض این است که همه مسئولین و نخبگان جامعه و فعالان سیاسی و رسانهها و… اولا نباید این شکاف را عمق دهند و ثانیا باید در جهت تبیین دقیق موضوع و پرکردن این شکاف یا از بین بردن آن قدم بردارند. دلیل اینکه طلوع بم در حالی که از زمزمههای چنین انتصابی اطلاع داشت اما آن را به عرصه عمومی نکشاند همین بود و تصور ما این بود که فعالان سیاسی و مدیران استانداری بهترین تصمیم را میگیرند که متاسفانه بدترین تصمیم را گرفتند. حتی بسیاری به ما پیشنهاد نظرسنجی دادند که ما باز هم برای جلوگیری از تعمیق این شکاف، چنین کارهایی نکرده و نمیکنیم. این موضوع و این شکافِ آسیب زننده، مثل روز روشن است و اینکه مردم اینجا رابطهی خوبی با فرماندار جنوبی برقرار نخواهند کرد نیازی به نظرسنجی ندارد.
باری، بحث بر سر آقای عیدی محترم و عزیز و شایسته بودن یا نبودن ایشان نیست. بحث ما اصولگرایی و اصلاحطلبی نیست. بحث بر سر شایستهسالاری و بومی غیربومی نیست. بحث این نیست که یک زمانی مثلا آقای مکارم هم در جیرفت مسئولیت داشته است که اساسا جنس جایگاه فرماندار یک شهرستان با جنس جایگاه رییس یک دانشگاه متفاوت است. بحث این است که فرماندار شما به عنوان نماینده عالی دولت و هماهنگ کننده سایر ادارات، به عنوان رییس شوراهای تامین، آموزش و پرورش، عمران و ترافیک و… باید به طور نسبی دارای پذیرش و مقبولیت اجتماعی نیز باشد. هرچند شکاف دولت و ملت در کشور ما متاسفانه بیشتر شده اما مردم شهرستانها همچنان انتصاب فرماندار را پیگیری میکنند و وی را به نوعی حاکم یا پدر شهر میپندارند و جایگاههایی همچون جایگاه فرمانداری، میتوانند نقطه اتصال ذهن و ضمیر مردم شهرستانهای کوچکتر باشند. حالا این موضوع و حساسیت ذاتی را بگذارید در کنار شکاف ایجاد شده بین مردم بم و جیرفت و حسی که بیشتر در بین بمیها نسبت به این موضوع بوجود آمده است. چطور فرماندار شما در این اوضاع از اعتماد به نفس لازم برای پیشبرد امور برخوردار خواهد بود؟ بله این موضوع هم درست است که عملکرد فرماندار در دوران مدیریتاش تاثیر زیادی بر مقبولیت و پذیرش اجتماعی او دارد اما مساله این است که زیرساخت کار اساسا برای آقای عیدی وجود ندارد یا متزلزل است.
برخی فعالان سیاسی و مدیران سیاسی استان بدون توجه به چنین مسائل مهمی که در زیرپوست یک شهر و شهرستان در جریان است؛ عملا هم شکاف را عمیقتر کردهاند و هم آقای عیدی را روی میدان مین فرستادهاند. شاید هم گمان میکنند که با این کار در حال پرکردن شکاف هستند که به دلایل گفته شده سخت اشتباه میکنند.
فارغ از شکاف موجود، دو موضوع دیگر هم وجود دارد که پذیرش اجتماعی آقای عیدی را برای مردم بم سختتر کرده است. اولا که این قضیه تقریبا همزمان شده با تغییر امام جمعه سابق بم که از نظر مردم تنها مدافع و صدای اعتراضی آنها بود. ثانیا مردم بم به موضوع انتصاب معاون سیاسی استانداری و چندین معاون و مدیرکل دیگر از جیرفت و جنوب و دست آخر حتی انتصاب فرماندار بم از جنوبیهای عزیز به دیدهی تردید نگاه میکنند.
با این وضعیتی که هست چطور انتظار موفقیت از چنین فرمانداری دارید؟ برای موفق شدن اگر دیگران به ۵ واحد انرژی و فکر نیاز داشته باشند آقای عیدی به ۲۰ واحد انرژی و فکر نیاز دارد. چرا که زمینه لازم برای ایشان در همین بدو امر وجود ندارد.
ختم کلام اینکه در این یادداشت ما یعنی طلوع بم، به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی و رسانهای و فرهنگی این شهرستان که بنا به تشخیص مستقل و دیدگاههای اصلاحی خود اتفاقا برای روی کار آمدن این دولت تلاش کردیم وظیفه خود دانستیم تحلیلی توصیفی از وضعیتی که در رابطه با این موضوع وجود دارد ارایه دهیم و اساسا ما بنا به اصول کاری و نظری خود اولا هیچ علاقهای به ورود به رقابت بین گروهها و چهرههای سیاسی شهرستان حتی اصلاحطلبان را نداریم و ثانیا در این مورد مشخص، وجود این شکاف و حساسیت برخی از همشهریان در رابطه با جنوب و جیرفت و تحولات آن را برای آینده و توسعه بم مضر میدانیم و به دنبال تعمیق و شدت آن نیستیم. اما چه کنیم که هر از چندگاهی سیاستمداران و سیاستگذاران با رفتار و سخنان خود موجب آشفتگی ذهنی جامعه میشوند و صدالبته که مردم هم حق هرگونه اعتراض مدنی و انتقاد و گلایه را دارند. گماردن فرماندار جنوبی پرکردن این شکاف نیست بلکه عمیق کردن آن است. پر کردن این شکاف یا به عبارتی دیگر از بین بردن آن، کار یک شب و یک روز و اقدام انقلابی برای گماردن فرماندار جنوبی برای بم نیست. این گسل طی بیست سال ایجاد شده و مدیران سیاسی و فعالان سیاسی باید حساسیت و دقت و تامل بیشتری برای از بین بردن آن داشته باشند. آنها باید بدنه کارشناسی خود را تقویت کنند و با نخبگان جامعه و رسانهها و کارشناسان مستقل بیشتر از همه در ارتباط باشند و برای این راه چارهای بجویند. اما متاسفانه تمام ارتباط آنها خلاصه شده در دایرهای محدود از تعدادی فعال سیاسی که اکثر آنها درک دقیقی از اجتماع و هدف کار سیاسی که تامین خیر عمومی است، ندارند.
قرار است عصر سهشنبه مراسم معارفه آقای عیدی به عنوان سرپرست انجام شود. سخن آخرمان با آقای دکتر طالبی استاندار محترم این است که تا قبل از اینکه حکم نهایی ایشان را صادر کنید فرصتی وجود دارد تا با اعزام ماموری ویژه به بم و ارتباط با بدنه جامعه و کارشناسان و نخبگان آن، بررسی دقیقتر و تامل بیشتری روی این موضوع داشته باشید تا حتی اگر در نهایت هم همچنان اصرار به ابقا و اعطای حکم نهایی جناب آقای عیدی داشتید؛ تدبیری اندیشیده شود تا ایشان در طول مدت مدیریت خود بیشترین بازدهی را داشته باشند هرچند که این امر سخت مینماید.
خود دانید.
والسلام
منبع: هفته نامه طلوع بم