محمدجواد رحیم نژاد _ هفتهنامه طلوع بم | چندی پیش خبری بر روی خروجی خبرگزاری صداوسیما و شبکه خبر و دیگر خبرگزاریها و کانالهای تلگرامی قرار گرفت مبنی بر اعلام اقلامی از مواد غذایی که از سوی مسلم بیات مدیرکل استاندارد استان تهران “غیراستاندارد” معرفی شد که عنوان “خرمای مضافتی بم” نیز در اظهارنظر این مسئول دولتی به چشم میخورد.
اینکه سازمان استاندارد لیست مواد غذایی غیراستاندارد را تهیه و برای آگاهی شهروندان معرفی کند امری کاملا طبیعی است اما اینکه درون این لیست نام نوعی از خرما به نام “مضافتی بم” آورده شود امری عجیب و دور از انتظار است. عجیب بودن این موضوع آن است که خرمای مضافتی بم محصول درخت نخل است و این سوال پیش میآید که اگر محصول یک درخت غیراستاندارد باشد؛ پس انار ساوه، پسته رفسنجان، پرتقال بم، سیب سمیرم، خربزه مشهد و بسیاری از محصولاتی که حاصل دسترنج کشاورزان زحمتکش کشورمان هست نیز غیراستاندارد بوده و مردم نباید آنها را استفاده کنند که این امری نشدنی است. پس چرا مسئولان ارشد سازمان استاندارد کشور با چنین گفتار نابخردانهای حاصل زحمت کشاورزان منطقه شرق استان کرمان یعنی بم بزرگ (بم، ریگان، فهرج و نرماشیر) را تحت تاثیر تصمیمات غیرکارشناسی خود قرار میدهند؟ این سوالی است که اگر مسئولان سازمان استاندارد به آن پاسخی منطقی ندهند بیش از پیش شائبه وجود نیتهای سو و مغرضانهای را در پس این سخنان آشکار میکند.
*** از سازمان استاندارد شکایت میکنیم
محمدحسین اکبری یزدی عضو هیأت رئیسه انجمن ملی خرمای ایران و رئیس انجمن خرمای شرق کرمان در گفتوگو با مونا موسینژاد خبرنگار طلوع بم میگوید: “خرمای مضافتی بم” صرفا برند (نام تجاری محصول) یک شرکت بازرگانی یا کارخانه تولید مواد غذایی خاص نیست تا طبق قوانین سازمان استاندارد و وزارت بهداشت مکلف باشند که روی تولید و بستهبندی آن نظارت کنند و مجوزهای لازم را برای صادرات یا مصرف داخلی صادر کنند؛ بلکه محصول درخت نخل است که در نخلستانهای شهرستان بم، بروات، ریگان، نرماشیر و فهرج برداشت میشود.
وی افزود: فعلا بازار خرما در حالت رکود است و با اعلام این قبیل اظهارنظرها اعتماد برای خرید خرما از سوی مردم کم میشود و میتواند به بازار معاملات خرما و در نهایت به کشاورزان زحمتکش و بازرگانان و سردخانهداران منطقه بزرگ شرق استان کرمان آسیب جدی بزند.
اکبری تاکید کرد: اگر سازمان استاندارد به دنبال رفع این سوتفاهم نباشد؛ انجمن ملی خرمای ایران از سازمان استاندارد و مدیرکل استاندارد استان تهران به دیوان عدالت اداری شکایت خواهد کرد تا این مسئولین دولتی بدانند که قبل از هرگونه اظهارنظری حداقل بایستی با بخش خصوصی و تشکیلات ملی حامی کشاورزان و مصرف کننده و فعالان بازار خرما مشورت کنند.
*** سازمان استاندارد باید پاسخگو باشد
بر اساس این گزارش رضا اشک فرماندار شهرستان بم نیز در گفتوگو با خبرنگار طلوع بم در این خصوص گفته: خرمای مضافتی بم سالهاست در چهارچوب قوانین بستهبندی میشود و دارای بهترین و بالاترین کیفیت در سطح کشور و بهترین نوع خرمای جهان است.
وی گفته: هر برندی که وارد بازار میشود باید استاندارد باشد ولی خرمای مضافتی بم یک نام محصول عمومی منطقه و خرمای برداشت شده در این منطقه است که این نوع خرما مورد حمایت دولت و سازمان های دولتی نیز قرار گرفته است ولی ما از چنین اظهارنظرهای غیرکارشناسی که به افراد زیادی ضربه میزند تعجب میکنیم و سازمان استاندارد باید جواب مناسب و قانع کنندهای را در این خصوص به مردم بدهد.
*** اگر توانستید به مردم بگویید نان نخرند؛ بگویید خرمای مضافتی بم را هم نخرند!
از سوی دیگر حبیبالله نیکزادهپناه نماینده مردم چهار شهرستان شرقی استان کرمان نیز که با خبرنگار طلوع بم گفتوگو کرده با بیان اینکه خرمای مضافتی بم غیراستاندارد نیست؛ بلکه باید یک شرکت با برند و نام خاص باشد تا در صورت غیراستاندارد بودن معرفی شود؛ گفته که وقتی اعلام شود خرما مضافتی استاندارد نیست مثل آن است که اعلام کنیم ای مردم نان مصرف نکنید چون استاندارد نیست! اگر توانستید به مردم بگویید نان نخرند؛ بگویید خرمای مضافتی بم را هم نخرند! شاید خباز یک نانوایی استاندارد بهداشتی و قانونی را برای تهیه نان رعایت نکند اما نمیشود گفت نان استاندارد نیست.
آقای نیکزادیپناه ضمن بیان اینکه قطعا از طریق مجلس شورای اسلامی اظهارنظر مسئولین سازمان استاندارد را پیگیری خواهد کرد افزود: کشاورزان منطقه بم بزرگ بهتر است یا سردخانهدارانی که شرکتهای معتبر و برند مشخصی از خرمای مضافتی بم را دارند فعالیت کنند تا خرمای خود را با نام و بستهبندی اصیل خرمای مضافتی بم روانه بازار مصرف داخلی کنند و همچنین هموطنان گرامی نیز بهتر است از فروشگاهها و شرکتهای معتبری که خرمای مضافتی بم را با برندهای مشخص و معتبر به فروش میرسانند آن را خریداری کنند.
خرمای مضافتی بم پوستی مشکی، براق، نازک و صاف یا کمی چروکیده (در صورت کم شیره بودن و درجه ۲ یا ۳) دارد و به دلیل شهد و شیرهای که دارد باید حتما در یخچال یا فریز نگهداری شود.
متاسفانه برخی سودجویان مناطق شرقی و جنوبی استان کرمان و دیگر نقاط کشور انواعی از خرمای بیکیفیت و درجه پایین که به لحاظ رنگ و اندازه شبیه به خرمای مضافتی بم است را در بستهبندیهایی به فروش میرسانند که روی آن عنوان جعلی”خرمای مضافتی بم” درج شده است.
ضعف نهادهای نظارتی، نبود سازوکارهای مناسب و تشکیلات موثر، سرعت کم در ایجاد شرکتهای بازرگانی خرما با برند و نام تجاری مشخص، نبود پایانههای فروشگاهی مجاز و معتبر از خرمای مضافتی بم در شهرهای کشور خصوصا کلانشهرها از جمله عواملی است که بازار خرمای مضافتی بم که هماکنون در رکود است را بیش از پیش آسیبپذیر کرده است. بورس خرمای بم را نیز که چندی پیش فرماندار بم وعده راهاندازی آن را در همین روزها داده بود؛ معلوم نیست دقیقا چه زمانی و با چه تشکیلاتی افتتاح خواهد شد.