مونا موسینژاد: از قاریان برگزیده و بین المللی جمهوری اسلامی ایران و اهل بم است که سالهاست مردم بم از شنیدن آیات وحی با صدای این قاری برجسته در محافل و برنامههای گوناگون قرآنی در مساجد، صدا و سیمای استان کرمان و برنامه زنده جمعخوانی قرآن کریم در ماه مبارک رمضان لذت برده و روح و جانشان را جلا میدهند. او هادی حافظآبادی متولد اردیبهشت ماه ۱۳۵۹، متاهل و دارای سه فرزند به نامهای فاطمهزهرا، محمدهادی و محمدمهدی است و افتخار پوشیدن لباس سبز پاسداری را دارد. آقای حافظآبادی کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی است و همزمان به تدریس علوم و متون قرائت قرآن کریم در سطوح مختلف (روخوانی، روانخوانی، تجوید، صوت و لحن، مفاهیم و تفسیر) قرآن کریم در موسسات قرآنی و در محل کار خود مشغول به فعالیت است.
در ماه مبارک رمضان سال گذشته به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران از طرف شورای عالی قرآن در تهران جهت تبلیغ و تلاوت قرآن کریم در محافل انس با قرآن اهل سنت و شیعه به کشور هندوستان اعزام شد و در جمع مشتاقان استماع کلام وحی، به تلاوت پرداخت.
آقای حافظآبادی ممنون که در گفتگو با هفتهنامه طلوع بم شرکت کردید. لطفاً بفرمایید انس و آشنایی شما با قرآن در چه سالی شروع شد و آموزش قرآن را از چه سنی و چگونه آغاز کردید؟
از شما ممنونم که وقتتان را در اختیار من حقیر قرار دادید. من در خانوادهای قرآنی و مذهبی متولد شدم. پدربزرگ مرحوم بنده از قاریان قرآن بودند که در مجالس ترحیم به تلاوت قرآن میپرداختند. لذا من از همان دوران کودکی با کتاب آسمانی قرآن آشنا شدم. مراحل ابتدایی قرائت قرآن مانند روخوانی، روانخوانی و مباحثی از تجوید و صوت و لحن را نظر مربیان خودم در شهرستان بم فراگرفتم. جا دارد در اینجا از زحمات همه اساتیدم در شهرستان بم از جمله استاد قزوینی، استاد داوود برایینژاد، استاد فرزانی، استاد مرحوم خواجهنصیری که حقیر را در ادامه راهم در این مسیر یاری و تشویق کردند تشکر و قدردانی میکنم.
اما مراحل تخصصی علوم و متون قرائت قرآن را نزد استاد دکتر سیدمحمد شمسالدین از سال ۷۵ آغاز و فراگرفتم و در ادامه در طول سالیانی که در محضر قرآن بودهام از اساتید دیگر تهران، مشهد و قم از جمله استاد ابوالقاسمی، استاد شهیدی، استاد سلیمی، استاد موسوی بلده، استاد عباسی، استاد شاهمیوه، استاد ملکشاهی، استاد سادات فاطمی، استاد پناهی و اساتید دیگر بهره بردهام و همچنان تا آخر عمر افتخار شاگردی همه اساتید قرآنی را دارم و از محضر ایشان استفاده میکنم.
ظرف چه مدت مهارت کافی در زمینه قرائت قرآن را به دست آوردید؟
نخست باید بدانیم قرائت قرآن و متن تلاوت آیات کلام وحی دریایی است که پایان ندارد و انسان هرچه پیش میرود به این نتیجه میرسد که باز هم باید فراگیرد و پایانی برای آن نیست. همانطور که گفتم حقیر همچنان شاگرد بوده و هستم اما زمانی که بنده در سال ۷۵ تلاوت تخصصی قرآن را نزد استاد بزرگوار دکتر سیدمحمد شمسالدین آغاز کردم آن قدر استعداد صوتی سرشار و علاقه به یادگیری صوت و لحن را داشتم که با تمرینات شبانهروزی ظرف مدت یک ماه تجوید و صوت و لحن تخصصی، لغت تخصصی و قرائت را فراگرفتم.
برای تمرین قرائت از چه شیوهای استفاده کردید؟
ابتدا به صورت تقلیدی از اساتیدی مثل عبدالباسط، سعید مسلم، راغب مصطفی غلوش، مصطفی اسماعیل، شحات محمد انور، شیخ محمد رفعت، عبدالفتاح طاروطی، شعشامی و محمد رفعت، شروع کردم (که هر قاری در ابتدا باید با تقلید شروع کند) و هم اکنون هم به صورت ترکیبی از اساتید دیگر در تلاوتم استفاده میکنم.
چه مدت در روز را تمرین میکنید؟
زمانیکه فن تلاوت را به صورت تخصصی آغاز کردم؛ روزانه بیش از ۱۰ ساعت تمرین میکردم اما هم اکنون به دلیل مشغله کاری تمریناتم نسبت به گذشته بسیار کم شده است. یعنی به صورت متمرکز نیست و ساعت تلاوت و تمرین حقیر به طور پراکنده در طول روز است که البته باید سعی شود به طور متمرکز باشد که نتیجه آن چند برابر می شود اما در مجموع یک ساعت در روز میباشد.
تاکنون حائز چه مقامها و افتخاراتی در تلاوت قرآن شده اید؟
از همان ابتدا در مسابقات گوناگونی شرکت کردم و حائز رتبههای برتر شهرستان، استان و کشور شدم از جمله مسابقات اوقاف و امور خیریه، تبلیغات اسلامی، ارشاد اسلامی، ورزشکاران، دانشجویان، کانونهای مساجد، هلالاحمر، سپاه پاسداران، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، بسیج و… به لطف خداوند در سال ۹۶ رتبه اول کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و امسال هم رتبه اول مسابقات کشوری قرآن کریم در رشته ترتیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را کسب نمودم.
آیا از حمایت خاص ارگانها و سازمانهای دولتی و غیردولتی بهره بردهاید؟
بله جا دارد که تشکر کنم از بعضی از ارگانها، ادارات و سازمانهای دولتی شهرمان از جمله اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اداره، اوقاف و امور خیریه که حقیر و جامعه قرآنی را در جهت رسیدن به اهداف قرآنی مورد حمایت و لطف خود قرار دادند و تشکر ویژه از امام جمعه محبوب و ولایی شهرستان دارالصابرین بم حضرت حجتالاسلام و المسلمین حاجآقای دانشی که همواره بچههای قرآنی را مورد لطف و توجه خود قرار میدهند انشاا… .
امیدوارم همه مسئولین بزرگوار ارگانها و ادارات و سازمانهای دولتی و غیردولتی چه آنهایی که حامی ما بودند و چه آنهایی که نبودند در مسیر نشر و ارتقای فرهنگ قرآنی و آموزشهای متون قرائت قرآن و برگزاری کرسیهای تلاوت قرآن کریم در شهرستان بم که نیاز به حمایتهای مالی دارد؛ این حقیر و جامعه قرآنی را یاری فرمایند.
قرآن چه تأثیری در زندگی فردی و اجتماعی شما داشته و دارد؟
قرآن کتاب زندگی، کتاب اخلاق و معرفت است؛ فلذا، در زندگی بنده بسیار تأثیر داشته است. خداوند میفرماید: یاد خدا و کلام خدا باعث آرامش و رحمت میشود و باعث هدایت تمام بشر از ابتدا تا انتها. قرآن کلام خداست؛ پس چه خوب است که در زندگی فردی و اجتماعی به آن رجوع کنیم تا به سرمنزل حقیقت که همان سعادت جاوید است برسیم انشاا… .
برنامه آموزشی در حال اجرایی هم در سطح شهرستان بم دارید؟
بله. جلسات و کلاسهای آموزشی برای برادران و خواهران در سطوح مختلف (روانخوانی، روخوانی، صوت و لحن) دارم و شاگردانی را در این زمینه تربیت کرده و خواهم کرد که در سطح شهرستان و استان و کشور رتبههای خوبی را در سطوح مختلف کسب کردند که امیدوارم مورد رضایت خداوند واقع گردد و ما اینگونه زکات علم خود را ادا کرده باشیم.
فرزندان خود را از چه سنی و با چه شیوهای تشویق به خواندن قرآن کنیم؟
از همان زمانی که در رحم مادر هستند. پدر و مادر اگر انس با قرآن داشته باشند و در خانه قرآن تلاوت شود روی جنین تاثیر میگذارد. پس از بدو تولد همین تلاوت کردن باعث میشود گوش آنها با کلام وحی آرامش و انس بگیرد و بعد هم در سنی که درک مناسبی از قرآن داشته باشند در کلاسهای قرآن شرکت و آموزش قرآن را فرا گیرند.
چه روشی را برای جذب کودکان به قرآن توصیه میکنید؟
این نکته مهمی است. هر سنی روشی خاصی را میطلبد. روشهایی باید برای کودکان مورد استفاده قرار گیرد که برای آنها جذاب باشد تا انگیزه کافی را در آنها بوجود بیاورد. مثلا برای کودکان هدیه دادن جهت تشویق آنها به پشتکار در یادگیری قرآن موثر است .این هدیه دادن خیلی تاثیر دارد. خداوند به بندگانش در مقابل اعمال شایسته پاداش هدیه میدهد. مثلا وعده بهشتی را میدهد که نعمت و آسایش و آرامش در آن وجود دارد و این همان هدیه و پاداش خداوند است به بندگان شایستهاش.
چه روشهایی برای جذب نسل جوان امروز به سمت قرآن پیشنهاد میدهید؟
زیبا خواندن قرآن، برگزاری و راهاندازی کرسیهای تلاوت قرآن کریم در سطح شهرستان و دعوت از اساتید بینالمللی جهت تلاوت در محافل قرآنی، جا انداختن تلاوت قرآنی و نهادینه کردن این امر در مراسمات مختلف به غیر از مراسم ترحیم، برگزاری برنامههای جانبی جهت تشویق مربیان قرآنی مثل برنامههای ورزشی اردوهای مسابقات قرآنی و غیره، آسان کردن روشهای تدریس قرآن کریم و استفاده از روشهای نوین، برخورد زیبای قاریان و دست اندرکاران قرآن با جوانان و اعتقاد به اینکه آنچه اسلام را پیش برد اخلاق پیامبر اکرم (ص) بود.
چگونه به عنوان قاری جمع خوانی قرآن برای شبکه استانی معرفی شدید؟
با تأیید شورای عالی قرآن در تهران در سال اول این برنامه از صدا و سیمای مرکز کرمان به صورت زنده پخش شد. پس از تست و قبولی در آن تاکنون جز قاریانی هستم که به اجرای برنامه در صدا و سیمای مرکز کرمان به صورت زنده می پردازم. بر پایه همین برنامهها هر سهشنبه از رادیو کرمان تلاوت اذان ظهر با صدای بنده حقیر به صورت مستقیم روی آنتن میرود.
اجرای زنده قرائت قرآن در تلویزیون با توجه به حضور جمعیت فراوان و همچنین پخش مستقیم رادیویی برای شما مشکل نیست؟
خیر. اما به هر حال برنامه زنده است مخصوصاً برنامه جمع خوانی قرآن در ماه مبارک رمضان چون به صورت ترتیل است و سرعت بیشتر از تحقیق، فلذا مقداری استرس ایجاد میشود. اما خوب با توجه به اینکه چندین سال است که حقیر توفیق حضور در این برنامه را دارم این استرس دیگر وجود ندارد.
چرا برنامه جمع خوانی قرآن به قرائت انفرادی و محافل کوچکتر از آن ارجحیت دارد؟
جلوهگر شدن آیات زیبای قرآن با حضور تعداد زیادی از مردم و پخش در رسانه عمومی باعث ترغیب عموم مردم جهان به دین اسلام میشود و کلام دلنشین و اعجاز انگیز قرآن باعث خواهد شد نفس تازهای در روح و روان عموم مردم دمیده شود. مانند نماز جماعت که جماعتش چندین برابر ثواب دارد.
کمی در خصوص سفرتان به هندوستان توضیح می دهید؟
با توجه به اینکه در سال ۹۷ گواهینامه قاریان برگزیده جمهوری اسلامی را از شورای عالی قرآن دریافت نمودم توفیق شد که در ماه مبارک امسال به عنوان قاری برگزیده جمهوری اسلامی ایران از طرف شورای عالی قرآن به عنوان تبلیغ و تلاوت قرآن کریم به کشور هندوستان اعزام شوم و تلاوتهای زیادی را در بین مشتاقان استماع کلام وحی از اهل سنت و شیعه انجام دادم و به لطف خداوند مبارک و متعالی و اهل بیت علیهم السلام و به برکت این محافل قرآنی ۴۰ نفر به اسلام گرویدند.
جلسات و محافل آنجا از ۱۰ شب شروع میشد و تا اذان صبح روز بعد با شور و شوق فراوان مستمعین ادامه داشت و قاریان قرآن به تلاوت میپرداختند و مشتاقان استماع کلام وحی هم به طور پرشور از کوچک و بزرگ تا آخرین لحظه برنامه در محل حضور داشتند و قاریان را مرتبا مورد تشویق گرم خود قرار میدادند. با اینکه بنده شیعه بودم و اکثر حاضران در جلسه از برادران اهل سنت بودند، بنده را بسیار مورد لطف قرار میدادند. جلسات قرآن پرشور و حرارتی بود که به ندرت در جایی دیده بودم.
جایگاه محافل قرآنی در شهرستان بم چگونه است؟
خوب است اما باید توجه ویژهتری به آن شود و انشاا… مسئولین و خیرین بزرگوار و دوستداران قرآن همت و مساعدت کنند تا بتوانیم یک دستگاه صوتی خوب با تجهیزات مناسب جهت راهاندازی کرسیهای تلاوت قرآن کریم در سطح شهرستان خریداری کنیم. این امر باعث میشود فرهنگ قرآن و پیشرفت بچههای قرآنی در امر فن تلاوت قرآن کریم افزایش یابد.
سخن پایانی شما چیست؟
ضمن آرزوی تعجیل در فرج و سلامتی مقام ولایت حضرت امامخامنهای، آرزوی سلامتی و عاقبت بخیری برای خودم، خانوادهام و همه همشهریان و هموطنان عزیزم در سراسر میهن اسلامی را از خداوند تبارک و تعالی دارم و در آخر هم جا دارد که از پدر و مادر عزیزم و همچنین همسر خوب و مهربانم و اساتیدم که همواره پشتیبان و حامی و مشوق حقیر در این مسیر بودهاند تقدیر و تشکر کنم.
چاپ شده در شماره ۲۲۲ هفته نامه طلوع بم